De collator
Sinds 20 mei 2023 is Willem VII van Basten Batenburg (1947) de 33e collator vanaf de oprichting in 1501. Hij vertegenwoordigt inmiddels de 17e generatie in de familie.
Al meer dan vijfhonderd jaar bepaalt de Collator aan welke studenten en onder welke voorwaarden de inkomsten van de Stichting jaarlijks worden toegewezen.
De collator is, overeenkomstig de oprichtingsakte, oude regels en gebruik, de oudste en naaste wettige bloedverwant van de stichter in mannelijke linie en Nederlands ingezetene. Het koningsprincipe ‘Le roi est mort, vive le roi !‘ wordt al eeuwenlang ook toegepast bij de opvolging van de collator van de Vicarie Sancti Nicolai uit 1501. ‘De collator is dood. Leve de collator!‘
Sinds 1782 zijn het nakomelingen uit het huwelijk van Maria Helena Catharina van Basten en Jan Hendrick (van) Batenburg uit Groenlo. Een tak van nakomelingen uit dit huwelijk noemt zich ‘Batenburg’ en de andere tak draagt de naam ‘Van Basten Batenburg’.
T.g.v, de overgang van het collatorschap krijgt de nieuwe collator bij zijn erkenning een zilveren collatorstaf overhandigd. Deze doorgeefstok is een bijzonder symbool van continuïteit en uiterlijk teken van het collatorschap,
Het bestuur
Het bestuur bestaat sinds eind oktober 2024 uit Rutger III Batenburg (voorzitter), Niels van Basten Batenburg (secretaris) en Karel VI van Basten Batenburg (penningmeester).
Het bestuur bestaat uit drie personen die benoemd worden door de Vicarieraad. Het heeft als taak de Stichting te besturen en het landgoed van de Vicarie te beheren (landgoed de Batenborgh). Het bestuur erkent bovendien een nieuwe collator en bevestigt de aanwijzing van een begunstigde door de collator.
Raad van toezicht
De Vicarieraad bestaat sinds eind oktober 2024 uit Rutger III van Basten Batenburg, Julia II Batenburg en Marie-Louise I Lugard – van Basten Batenburg.
De Raad van toezicht keurt o.a. de jaarstukken goed. De Raad bestaat uit drie personen die benoemd worden door de Vicarieraad.
bijgewerkt 27 oktober 2024