Vicarie steunt vrienden van de Jacobskerk in Winterswijk

      Reacties uitgeschakeld voor Vicarie steunt vrienden van de Jacobskerk in Winterswijk

Vicarie steunt vrienden van de Jacobskerk in Winterswijk
De monumentale hervormde Jacobskerk in Winterswijk is al vijfhonderd jaar het middelpunt van de Markt in Winterswijk, maar heeft te maken met stijgende kosten voor onderhoud en exploitatie.
Het is het oudste en enige middeleeuwse monument in Winterswijk. In de Gelderlander van deze maand vertelde Astrid Goorhuis “Zonder goed onderhoud gaan de fresco’s achteruit. Die hebben eeuwenlang onder de kalk gezeten. Bijvoorbeeld de afbeelding van het Laatste Oordeel. Die zijn in 1895 en 1970 onder de kalk tevoorschijn gekomen, maar daardoor ook verbleekt. Dat kun je aanpakken, maar dan moet je het wel verantwoord uitvoeren.”
En Nico Grootenboer voegde daaraan toe: “De kosten zijn te hoog om alleen door de hervormde gemeente gedragen te kunnen worden. Daar is de hulp van vrienden voor nodig.

De Vicarie droeg indertijd – ten tijde van haar oprichting in 1501 – bij aan de financiering van de uitbouw van dit cultuurmonument. Zij is zelfs in dat gebouw opgericht.

Het bestuur van Stichting Vicarie Sancti Nicolai heeft daarom besloten haar geboortegrond te steunen en de Stichting Vrienden van de Jacobskerk met een bescheiden bedrag te gaan sponsoren.

De Stichting Vrienden van de Jacobskerk heeft als belangrijkste doelstelling het betrekken van Winterswijkers bij het behoud van de Jacobskerk. Tevens streeft de stichting ernaar om naast de kerkelijke functie, verschillende culturele activiteiten in de Jacobskerk aan te bieden. Vrienden krijgen het informatie- bulletin ‘de Jacobskerk’ toegestuurd.

De Vrienden-stichting is te bereiken via: telefoon: 0543-519559, e-mailadres: , of per post: Forsythialaan 25, 7101 XJ Winterswijk.

:Noot:
De ontstaansgeschiedenis van de Vicarie en de bijdrage aan de financiering in de late middeleeuwen, is beschreven in het lustrumboek: “Een goed voor de eeuwigheid, de Gelderse Vicarie Sancti Nicolai 1501-2001“, drs. Conrad Gietman en drs. Arjan Verschoor, Uitgeverij Van Gruting te Westervoort.